Uitbreiding taken zorgkundige

Zorgkundigen zullen vanaf september 2019 bijkomende taken mogen uitvoeren bij een patiënt, zoals het toedienen van oogdruppels of het meten van de suikerspiegel of de bloeddruk. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. Via een vorming van 150 uur worden ze opgeleid voor die nieuwe handelingen.

Een lijst met een overzicht van meest gestelde vragen in dit verband vind je hier.

 

Opleidingsproject voor verpleegkundigen (Project 600)

Goed nieuws! Het opleidingsproject voor verpleegkundigen (project 600) wordt opnieuw opgestart voor de opleidingen die starten in september 2019.

Dit opleidingsproject maakt het al enkele jaren mogelijk voor werknemers uit een aantal sectoren van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten om met behoud van loon, een opleiding te volgen van maximum vier schooljaren tot bachelor in de verpleegkunde (A1) of in drie jaar tot gegradueerde verpleegkundige (A2).

De inschrijvingsperiode loopt t.e.m. 27 maart 2019, na deze datum worden er geen kandidaturen meer aanvaard. Alle informatie en het aanvraagformulier vind je op de website van FE.BI.

Duaal leren

Het aantal leerlingen dat kiest voor ‘duaal leren’ ken een enorme opmars. Op dit moment combineren bijna 1.100 leerlingen minstens 14 uur les op de schoolbanken met ervaring op de werkvloer. In de social-profit ging het systeem van duaal leren van start als proefproject in de richtingen ‘zorgkundige’ en ‘kinderbegeleider’. In september 2019 wordt het systeem van duaal leren definitief uitgerold in deze twee richtingen. Lees er hier meer over.

Kwalificaties in de kinderopvang

De kwalificaties van de personen die in de kinderopvang werken, leveren een belangrijke bijdrage in de kwaliteit die de opvang aan ouders en kinderen kan
bieden. Zo werd beslist dat tegen ten laatste in 2024 iedereen in de kinderopvang een diploma/certificaat moet hebben. In deze brochure van Kind & Gezin kan je meer informatie vinden.

Ieder Talent Telt in de social-profit

Mensen met een migratieachtergrond aan een job helpen in de social profitsector, daar zetten we onze schouders onder. En dat doen we samen met het Minderhedenforum, Verso, VDAB, Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer en het Agentschap Integratie en Inburgering.
Want de social profitsector groeit en zoekt personeel. Zo zijn er binnenkort meer dan 120.000 jobs beschikbaar. Tegelijkertijd werken er nog te weinig mensen met een migratieachtergrond in onze sector. En meer dan 60.000 mensen met een migratieachterond zoeken een job. Dat maakt de Vlaamse Herkomstmonitor duidelijk. Er is ook steeds meer diversiteit in het cliënteel van social profitorganisaties. Het is logisch dat dit zich weerspiegelt in het personeelsbestand.Daarom helpen we mensen met een migratieachtergrond hun talent voor de sector te ontdekken met het ESF-project ‘Ieder Talent Telt (in de social profit)’. Het project is momenteel met 1 jaar verlengd en loopt tot eind 2019.